Εκπαιδευτικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σχ. έτους 2022-23

Εκπαιδευτικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σχ. έτους 2022-23

1η Εκπαιδευτική επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Ο Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου κος Χατζηλέλεκας Δημοσθένης επισκέφτηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν πρόσκλησης, το σχολείο μας και ήταν ο εισηγητής του θέματος του “Οπτικού γραμματισμού” στην πρώτη εκπαιδευτική επιμόρφωση που πραγματοποιήθηκε για το σχολικό έτος 2022-23.

Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου από τις 15.00 έως τις 17.00 με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών.

Ο Σ.Ε.Ε. ανέπτυξε το θέμα του οπτικού γραμματισμού, που αποτελεί

την ικανότητα κατανόησης εικόνων μέσω της ανάγνωσης τους. Υπό αυτή την έννοια, η κατανόηση περιεχομένου αφορά ένα άτομο που μπορεί να αποκρυπτογραφήσει περίπλοκες εικόνες καθώς και απλές.

Ο οπτικός γραμματισμός περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας ή σύλληψης τέτοιων εικόνων. Αυτό εξαρτάται από το δημιουργικό ταλέντο των ατόμων που συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τη συγγραφή.

Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της σημασίας του οπτικού γραμματισμού έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη προγραμμάτων οπτικού γραμματισμού στα σχολεία.

Οι παλιές μέθοδοι διδασκαλίας βασίζονταν στην ανάγνωση κειμένων και στην ομιλία. Στο τέλος του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου σημειώθηκε άνοδος στις γενικές προβολές, τα βίντεο και τις παρουσιάσεις με διαγράμματα. Αυτό οδήγησε στη μελέτη των οπτικών δεδομένων ως ανεξάρτητο στοιχείο μάθησης.
Έρευνες που διεξήχθησαν σε αμερικανικά σχολεία επισήμαναν ότι οι μαθητές ήταν καλοί στη μελέτη χαρτών, γραφημάτων και εικόνων, αλλά ήταν φτωχοί στην ανάλυσή τους. Με την αύξηση της τεχνολογίας στη ζωή τους, οι μαθητές έγιναν πιο έμπειροι στην κατανόηση των εικόνων. Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκαν προγράμματα για να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν γιατί ορισμένα γραφήματα είναι καλύτερα από άλλα και να παράγουν δικά τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Συντονιστή για την ανάπτυξη και την ανάλυση του θέματος του οπτικού γραμματισμού.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.