Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της Άλκης Ζέη

Οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ του σχολείου συμμετέχουν  στον «Μαραθώνιο Ανάγνωσης» που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012)  με θέμα το έργο της Άλκης Ζέη. Ο Μαραθώνιος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την ενίσχυση της ανάγνωσης και την καλλιέργεια της αγάπης των μαθητών για το καλό βιβλίο. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν μπορούν να ξεκινήσουν να διαβάζουν τα αντίστοιχα βιβλία της τάξης τους. 

Η Ε΄ Δημοτικού συμμετέχει με τρία βιβλία («Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Η μωβ ομπρέλα», «Κοντά στις ράγιες») και η ΣΤ΄ Δημοτικού με  τέσσερα βιβλία («Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Η μωβ ομπρέλα», «Κοντά στις ράγιες», «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της»).  

Περισσότεροι από 34.500 μαθητές και μαθήτριες θα «τρέξουν» στον Μαραθώνιο από 758 σχολεία όλης της Ελλάδας (πάνω από 600 τμήματα από κάθε τάξη), από την Κομοτηνή και την Ξάνθη μέχρι την Κάλυμνο και από τη Νάξο μέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα. 

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων έχουν αποσταλεί στο σχολείο μας ερωτηματολόγια και μοιράστηκαν στους μαθητές. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρωθούν από τον εκπαιδευτικό του τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 31 Μαρτίου 2012. Τα παιδιά που θα απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου θα μπουν σε κλήρωση και 10 παιδιά από κάθε τάξη θα κερδίσουν πλούσια δώρα.  

Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού θα γράψουν ομαδικά μια σύντομη ιστορία χρησιμοποιώντας τους τίτλους των βιβλίων της Άλκης Ζέη και δικές τους λέξεις (περισσότερες οδηγίες για τις προδιαγραφές της ιστορίας θα βρούμε στα έντυπα με τις ερωτήσεις που θα σταλούν τον Ιανουάριο). Οι ομαδικές ιστορίες θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή την οποία απαρτίζουν η Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Μιχάλης Αργυρίδης, εκπαιδευτικός – μελετητής της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας, και η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας – κριτικός παιδικού βιβλίου. Οι καλύτερες ιστορίες θα δημοσιευτούν στην παιδική εφημερίδα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Παιδιά, διάλειμμα!» και θα αναρτηθούν στο διαδυκτιακό τόπο www.metaixmio.gr.   

Στο σχολείο μας δόθηκαν τιμής ένεκεν για τη βιβλιοθήκη πέντε παιδικά βιβλία. 

Οι ερωτήσεις και οι δραστηριότητες του Μαραθωνίου έχουν σχεδιαστεί από τον Μιχάλη Αργυρίδη, δάσκαλο-μελετητή της σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά και του έργου της Άλκης Ζέη, με βάση συγκεκριμένες και δοκιμασμένες πρακτικές, που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Καναδάς), οι οποίες ασχολούνται συστηματικά με δραστηριότητες που «αποσκοπούν στην προώθηση του διαβάσματος στα παιδιά και τους νέους». 

Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείο. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχτηκε στην Αντίσταση και μετά το τέλος του εμφυλίου ταξίδεψε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε το 1954 στη Σοβιετική Ένωση. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της φοίτησε στο κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Στην Ελλάδα επέστρεψε δέκα χρόνια αργότερα, αναγκάστηκε ωστόσο να ξαναφύγει, αυτή τη φορά για το Παρίσι, λόγω της επιβολής της απριλιανής δικτατορίας. Από το 1974 ζει στην Αθήνα. Παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου. Στη λογοτεχνία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1966 με την έκδοση του νεανικού μυθιστορήματος «Το καπλάνι της βιτρίνας». Ακολούθησε το επίσης νεανικό «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» που γνώρισε επιτυχία και καθιέρωσε τη συγγραφέα στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Έργα της μεταφράστηκαν σε 20 γλώσσες, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα έγινε μπεστ – σέλλερ και έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες. 

Τα έργα της συγγραφέως είναι: 

  • Ο θείος Πλάτων 
  • Το καπλάνι της βιτρίνας 
  • Κοντά στις ράγες 
  • Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου 
  • Τα παπούτσια του Αννίβα 
  • Ψεύτης Παππούς 
  • Αρβυλάκια και γόβες 
  • Η μωβ ομπρέλα 
  • Μια Κυριακή του Απρίλη 
  • Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων 
  • Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της 
  • Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα

ΚΛΗΡΩΣΗ ΝΙΚΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Το Σάββατο, 5 Μαΐου 2012, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη κλήρωση που θα αναδείξει τους 30 τυχερούς/ές μαθητές/τριες που απάντησαν σωστά στα ερωτηματολόγια. Δέκα (10) μαθητές/τριες από κάθε τάξη (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού) θα κερδίσουν πλούσια δώρα

Όσα παιδιά και εκπαιδευτικοί επιθυμούν μπορούν να παρευρεθούν στην κλήρωση και να γνωρίσουν από κοντά την Άλκη Ζέη.

 

Κατηγορίες: Δραστηριότητες Ετικέτες: .

Τα σχόλια έχουν κλείσει.