Μιλώντας για την αποδοχή και τη φιλία στους γονείς – Ένας ειδικός στο σχολείο 3

DSCN1698

 

Από μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι γονείς των μαθητών μας. Όσοι μπόρεσαν να έρθουν στην προγραμματισμένη συνάντησή μας – και ήταν πραγματικά πολλοί αυτοί, καθώς η αίθουσα πολυμέσων του σχολείου μας γέμισε!!! – παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε μια συζήτηση που έγινε με τον καλεσμένο μας, ειδικό ψυχολόγο κ. Άρη Γκανούρη (MSc Ψυχική Υγεία ,κιν. 6973019047, arisgkanouris@yahoo.gr ) και η οποία ανέδειξε πολλά ζητήματα για όλους εκείνους τους παράγοντες που συνυφαίνουν το φαινόμενο της βίας στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινωνία. Χωρίς υπεκφυγές και γενικολογίες δόθηκε σε καθένα από όσους εμπλέκονται – γονείς, δασκάλους, σχολείο, κοινωνικό ιστό – το μέγεθος των ευθυνών που τους αναλογεί!!!

Από όλη τη συζήτηση αξίζει να κρατήσουμε κάποια πολύ -πολύ σημαντικά σημεία της, όπως άλλωστε φάνηκε κι από τις ερωτήσεις παρεμβάσεις των γονέων:

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο», όπως και ο όρος «θυματοποίηση» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Ο εκφοβισμός και η βία ανάμεσα στους μαθητές μπορούν να

πάρουν μορφή

    • Σωματική

    • Λεκτική

    • Ψυχολογική

    • Κοινωνική (  εσκεμμένος κοινωνικός αποκλεισμός )

Στην ερώτηση » Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;» επισημάνθηκε ότι θα πρέπει :

Να συζητήσουν με το παιδί

Εφόσον έχει δεχτεί βία να το διαβεβαιώσουν ότι «δεν ευθύνεται το ίδιο για ό,τι έχει συμβεί»

Να του υπενθυμίσουν ότι νοιάζονται και ότι είναι αυτοί που το προστατεύουν

Να του τονίσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν  την κατάσταση ΜΑΖΙ

Να του πουν ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο αν «σπάσει  σιωπή»

Να του εξηγήσουν ότι το να μιλήσει στους ενήλικες για περιστατικά βίας και εκφοβισμού δεν αποτελεί «κάρφωμα»

Να αποφύγουν την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τους γονείς του άλλου /άλλων παιδιών

Να ενημερώσουν τον/την εκπαιδευτικό και παράλληλα το/τη διευθυντή/ρια

Να προτείνουν στο παιδί πρακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων

Να ζητήσουν συμβουλευτική από ειδικό ψυχικής υγείας

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι συμπεριφορές βίας δεν εκδηλώνονται ποτέ χωρίς κάποια αιτία που συχνά δεν είναι τόσο φανερή!

Η παρουσίαση βασίστηκε  και στο υλικό της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) http://www.epsype.gr/

Σε άρθρο της ιστοσελίδα μας με τίτλο: «Μιλώντας για την αποδοχή και τη φιλία στους γονείς -Χρήσιμο υλικό » http://dim-chalk.lar.sch.gr/?p=802 θα βρει κάποιος που θα ενδιαφερθεί πολλές πληροφορίες και υλικό για να συνεχιστεί η δουλειά και στο σπίτι.

 

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Προγράμματα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.