3η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ  ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Σχολική βία και επιθετικότητα, ήταν το θέμα το οποίο παρουσιάστηκε, αναλύθηκε και συζητήθηκε  στη σημερινή ενδοσχολική επιμόρφωση (25/10/2022) των εκπαιδευτικών, με εισηγητή τον ΣΕΕ κ. Χατζηλέλεκα Δημοσθένη.

Αναλύθηκαν τα φαινόμενα που συνδέονται με παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες αποτελούν μια ανησυχητική πραγματικότητα στο σύγχρονο σχολικό τοπίο. Τα φαινόμενα αυτά θα πρέπει να τα δούμε ως συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων και δομικών ελλείψεων της ελληνικής κοινωνίας. Οι κοινωνιολόγοι μιλούν για αποσταθεροποιητικό περιβάλλον (π.χ. περιορισμένος χρόνος με γονείς, διαζύγιο, έλλειψη κοινωνικών υποστηρικτικών δομών), που δημιουργεί μεγάλα κενά στην κοινωνικοποίηση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά προβληματικής συμπεριφοράς και παραβατικότητας σε παιδιά και εφήβους.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε ότι οι ψυχολόγοι καταγράφουν σε έρευνες ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια καταγεγραμμένη άνοδος των προβλημάτων συμπεριφοράς στους μαθητές/τριες. Μέσα σʼ αυτό το πλαίσιο υπάρχει μια αύξηση των ποσοστών του εκφοβισμού και της θυματοποίησης που καταγράφονται στα ελληνικά σχολεία. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι το πρόβλημα του εκφοβισμού και της θυματοποίησης είναι υπαρκτό με το ποσοστό των παιδιών που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού σχεδόν στο 10% του μαθητικού πληθυσμού. Επίσης, αναφέρθηκε ότι τα φαινόμενα της προβληματικής συμπεριφοράς, επιθετικότητας, βίας και παραβατικής συμπεριφοράς στα σημερινά σχολεία, είναι σύνθετα φαινόμενα και πιθανότατα πολυπαραγοντικά.

Ευχαριστούμε θερμά τον ΣΕΕ κ. Χατζηλέλεκα Δημοσθένη για την παρουσίαση, ανάλυση και επεξεργασία του προαναφερθέντος θέματος.

 

Κατηγορίες: Δραστηριότητες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.