ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

Σήμερα στο σχολείο μας γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Η προσέγγιση του θέματος πραγματοποιήθηκε μέσα από παιχνίδια ρόλων, εμψύχωση κουκλών, εκπαιδευτικά βίντεο, ζωγραφιές των μαθητών κλπ.

Το συμπέρασμα όλων ήταν να αποδέχονται το διαφορετικό άλλο. Επιπρόσθετα όλοι οι μαθητές/τριες, να γνωρίζουν τις ανάγκες των ατόμων αυτών και να τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007.

Αποτελεί θετική εξέλιξη ότι από τα συντάγματα των χωρών που υιοθετήθηκαν μετά το 2010, πάνω από δύο στα τρία (68%) απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το 58% εγγυώνται το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία και το 63% το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία. Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑμεΑ

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Εκδηλώσεις.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.