Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, μαθητές και μαθήτριες, εορτάζουμε σήμερα διπλή εορτή: ένα θρησκευτικό γεγονός, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου,  και ένα  ιστορικό γεγονός, την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Η πρώτη εορτή αναφέρεται στη θεομητορική εορτή, κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στην παρθένο Μαρία τη χαρμόσυνη αγγελία της σύλληψης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Η δεύτερη εορτή αναφέρεται στο μεγαλείο της Ελευθερίας.

Σήμερα θα αναφερθούμε στο παρελθόν για να αντλήσουμε διδάγματα, αλλά και για να σταθούμε ευλαβικά, με τη σκέψη μας, μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των ηρωικών νεκρών, που με τη θυσία τους ξανάφεραν τη λευτεριά στη χώρα που τη γέννησε, στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα μας μια μικρή χώρα είχε υποδουλωθεί τότε στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία, στη σημερινή Τουρκία, η οποία είχε υποδουλώσει και πολλά άλλα κράτη των Βαλκανίων.

Η σκλαβιά των Ελλήνων διήρκησε για περισσότερα από 400 χρόνια. Οι Τούρκοι  δεν άφηναν του Έλληνες, προγόνους μας, να ζουν ελεύθερα. Τους έπαιρναν τα ζώα, τα χωράφια, τα χρήματά και το χειρότερο, τους  έκλεβαν τα αγόρια για να τα κάνουν Τούρκους φανατισμένους στρατιώτες,  τους «Γενίτσαρους» ή τα κορίτσια για να τα βάλουν στα χαρέμια τους. Ακόμη τους έκλειναν τα σχολεία, ώστε να μη μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα την ελληνική γλώσσα και ιστορία αλλά και μένοντας ταυτόχρονα αμόρφωτα να μη ποθήσουν ποτέ την Ελευθερία. Ωστόσο, τα Ελληνόπουλα πήγαιναν στο «Κρυφό Σχολειό» και μάθαιναν εκεί από τους ιερείς δασκάλους τους να αγαπούν το Θεό και την πατρίδα. Έτσι με τον καιρό άρχισαν να ποθούν την Ελευθερία.

Πολλοί έλληνες μην αντέχοντας την πικρή σκλαβιά, τον εξευτελισμό και την κακομεταχείριση των Τούρκων πήραν τα όπλα και ανέβηκαν στα βουνά. Εκεί ζούσαν αρπάζοντας αγαθά από τους πλούσιους Τούρκους με σκοπό να βοηθήσουν με τον τρόπο αυτό  τους φτωχούς έλληνες συμπατριώτες τους.

Μη αντέχοντας άλλο πια οι Έλληνες την υπόδουλη ζωή, αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα και ν’ αγωνιστούν για τη λευτεριά τους.

Ο πόλεμος για την Ελευθερία αρχίζει στις 25 Μαρτίου 1821, ανήμερα της εορτής της Θεοτόκου. Οι Έλληνες επίλεξαν αυτήν την ημέρα για να έχουν βοηθό και προστάτιδα, στον δίκαιο αγώνα τους, την Παναγία μας! Μάλιστα πριν από την πρώτη μάχη, οι πολεμιστές λειτουργήθηκαν και κοινώνησαν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, για να πάρουν δύναμη από το Θεό.

Οι Έλληνες είχαν λιγοστά όπλα και ήταν ελάχιστοι συγκριτικά με τους αναρίθμητους και καλά οπλισμένους Τούρκους. Ωστόσο, η αγάπη τους για την πατρίδα και την ελευθερία από τη μία και η πίστη τους στο Θεό από την άλλη, ήταν αυτά που τους έδιναν θάρρος, κουράγιο, δύναμη, ελπίδα αλλά τελικά και τη νίκη!

Ο πόλεμος εξαπλώθηκε σ’ όλη την Ελλάδα από την Πελοπόννησο. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά μαχόταν σκληρά με καθημερινό όραμα τους την Ελευθερία.

Πάντα οι Έλληνες μαχόταν και μάχονται γενναία και συχνότερα οι Έλληνες αν και λιγότεροι, νικούσαν!

 

Οι νησιώτες μετέτρεψαν τα καράβια τους σε πολεμικά και μ’ αυτά έγιναν ο φόβος και τρόμος των Τούρκων. Εντόπιζαν και βύθιζαν τα τούρκικα καράβια,  έτσι  ώστε να μην μπορούν οι Τούρκοι να μεταφέρουν τρόφιμα, όπλα και νέους στρατιώτες στις μάχες. Οι Έλληνες ακόμη, πολλές φορές προτίμησαν να πεθάνουν παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Σύνθημά τους ήταν το «Ελευθερία ή θάνατος». Ή θα ελευθερωνόταν ή θα πέθαιναν. Όχι άλλη σκλαβιά!

Με πολλούς αγώνες και θυσίες οι Έλληνες μετά από  δέκα σχεδόν χρόνια κατάφεραν να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

Σήμερα η Ελλάδα ευγνωμονεί όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της. Ας θυμηθούμε σήμερα τους ήρωες και τις ηρωίδες του ’21. Η Ελλάδα όμως, βροντοφωνάζει και σ’ όλους εμάς πως: «Ευθύνη όλων μας είναι η διαφύλαξη της «ελευθερίας» και της «αρετής».

Μας θυμίζει και διευκρινίζει ακόμη πως «Η Ελλάδα προορίζεται για  να  ζήσει και θα ζήσει!»

Χρονικό 25ης Μαρτίου

Χρόνια σας πολλά

Η Δ/νση & ο σύλλογος διδασκόντων

Δημοτικού σχολείου Χάλκης

 

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.