ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΕΠΑΣ

Γιορτή κρέπας στο Δημοτικό σχολείο Χάλκης  – La chanteleur

    Η προέλευση της γιορτής είναι παγανιστική και, κατά τη γαλλική παράδοση, συνδέεται με το φως, τον εξαγνισμό, τη γονιμότητα και την ευημερία. Όσον αφορά στη χριστιανική θρησκεία, αντιστοιχεί στη γιορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού που γιορτάζουμε όλοι στις 2 Φεβρουαρίου, 40 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Στη Γαλλία η Chandeleur είναι γνωστή κυρίως ως η ημέρα της κρέπας. Κατά την παράδοση, που ανάγεται σε μια από τις πολλές λαϊκές δοξασίες, εάν δεν έφτιαχναν κρέπες την ημέρα αυτή δεν θα είχαν σοδειά από σιτάρι. Η κρέπα, μεταξύ άλλων, λόγω του στρογγυλού σχήματος και του χρυσαφένιου της χρώματος, θυμίζει τον ήλιο που επιστρέφει την άνοιξη μετά από ένα σκοτεινό και κρύο χειμώνα ή το χρυσό φλουρί.

Έτσι και στο Δημοτικό Σχολείο Χάλκης, τα τμήματα της Στ΄τάξης και της Ε΄ τάξης, γιόρτασαν το έθιμο της κρέπας μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς κι ενθουσιασμού. Οι μαθητές μαζί με την κ. Χρύσα Νάρη καθηγήτρια τους στο μάθημα των γαλλικών, ετοίμασαν με κέφι και χαρά νόστιμες κρέπες, που τα παιδιά απόλαυσαν, ακούγοντας γαλλικά τραγούδια και χορεύοντας. Στη συνέχεια με χαμόγελο και αγάπη προσέφεραν το χαρακτηριστικό γαλλικό έδεσμα στο Σύλλογο Διδασκόντων που το τίμησε δεόντως.
DSCN2485 DSCN2492

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Προγράμματα, Χωρίς κατηγορία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.