ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ

 

Οι μαθητές ψάλλουν τα κάλαντα

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου Χάλκης θέλοντας να μεταφέρουν το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων επισκέφτηκαν Δημόσιους χώρους και καταστήματα του χωριού και έψαλαν τα κάλαντα με συνοδεία μουσικών όργανων. Τα παιδιά πρόσφεραν ημερολόγια που κατασκεύασαν στο σχολείο. Τα παιδιά συνοδεύονταν από το δάσκαλο της τάξης και τη μουσικό του σχολείου κ. Σδρόλια Αμαλία .

 

οι μαθητές ψάλλουν τα κάλαντα στον εφημέριο του ιερού ναού Αγ. Αθανασίου

Με τη γιορτή των Χριστουγέννων ξεκινά μια περίοδος εορτασμού δώδεκα ημερών, το γνωστό Δωδεκαήμερο, που τελειώνει με τον εορτασμό των Θεοφανίων. Στις παραμονές των εορτών που σηματοδοτούν το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Περιτομή ή Αγίου Βασιλείου, Φώτα) ψάλλονται τα κάλαντα από μικρές ομάδες, κυρίως παιδιών.

 

Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι 2 μαζί ή και περισσότερα και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες.

Τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι, χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;». Αν η απάντηση από τον νοικοκύρη ή την νοικοκυρά είναι θετική, τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή «Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά». Ο νοικοκύρης τα ανταμοίβει με κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ παλιότερα τους πρόσφερε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.

Κάλαντα λέγονται την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και είναι διαφορετικά για κάθε γιορτή.

 

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις Ετικέτες: .

Τα σχόλια έχουν κλείσει.