Μια μέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό1 Το τζούντο

Ας γνωρίσουμε το Τζούντο   με τη βοήθεια του κ. Χάρη Χονδρονάσιου

Το Judo (Ιαπ:??)?είναι άθλημα , μιας μορφής πάλη με καταγωγή από την Ιαπωνία., Εμπνευστής και ιδρυτής θεωρείται ο  Τζιγκόρο Κάνο, που γεννήθηκε το 1860.  Σκοπός του αθλήματος είναι η ρίψη και ο έλεγχος του αντιπάλου στα όρια του ειδικού αγωνιστικού χώρου που ονομάζεται Τατάμι. Το άθλημα από το 1964 περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων.

Τζούντο στα Ιαπωνικά σημαίνει Ο δρόμος της Ευγένειας. Στηρίζεται ως άθλημα σ’ ένα παιδαγωγικό σύστημα με πολύ ισχυρό ηθικό κώδικα καθώς τα χαρακτηριστικά που καλλιεργεί στους μαθητές είναι ο Σεβασμός, η Πειθαρχία, η Αυτοθυσία, ο Αυτοέλεγχος, η Αντίληψη και πολλά άλλα.

Απευθύνεται σε όλους, μικρούς μεγάλους, κορίτσια κι αγόρια που έχουν την διάθεση να γυμναστούν.

Απαραίτητα εφόδια για να ασχοληθεί κάποιος με το άθλημα του Τζούντο είναι το Τζουντόκι, μια φόρμα από ανθεκτικό ύφασμα και … πολλή υπομονή!! Η εκμάθηση της τεχνικής του παίρνει χρόνο, αλλά τελικά οι φιλοσοφικές αρχές που διδάσκει γίνονται τρόπος ζωής.

Οι αθλητές του Τζούντο χρειάζονται ειδική προετοιμασία πριν τον αγώνα και άριστη εξοικείωση με τον αγωνιστικό χώρο. Γι’  αυτό και εκτελούν μια σειρά από σχετικές ακροβατικές ασκήσεις που αυξάνουν τα ανακλαστικά του αθλητή και την αίσθηση του χώρου και των ενεργειών του αντιπάλου.

Βασικό μέλημα του δασκάλου και των μαθητών είναι η εκμάθηση των πτώσεων που στα Ιαπωνικά λέγονται Ουκέμι και έχουν στόχο την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος  του αθλητή και την ασφάλειά του σε μια πιθανή πτώση στο Τατάμι.

Οι αθλητές του Τζούντο κερδίζουν δύναμη και υγεία, σεβασμό κι αυτοεκτίμηση, αξέχαστες εμπειρίες και πολλούς αληθινούς φίλους!!!

DSCN1939 DSCN1938 DSCN1937 DSCN1936 DSCN1935 DSCN1934DSCN1927 DSCN1928DSCN2745 DSCN2744 DSCN2743 DSCN2742

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Εκδηλώσεις.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.