Λίγα λόγια για το σχολείο μας


Δημοτικό Σχολείο Χάλκης

Η Χάλκη διαθέτει υπερσύγχρονο διδακτήριο που ανεγέρθηκε το έτος 1998 με ιδιαίτερη προσοχή, γι αυτό και διαφέρει αισθητικά αλλά και λειτουργικά από τα άλλα νεόκτιστα διδακτήρια

Υπάρχουν : 6 αίθουσες διδασκαλίας

1 εργαστήριο Η/ Υ
1 εργαστήριο Φυσικής και Χημείας
1 αίθουσα Βιβλιοθήκης
1 σύγχρονο Κλειστό Γυμναστήριο με γήπεδο
μπάσκετ και βόλεϊ
1 χώρο αθλητικού υλικού
1 Γραφείο Διευθύντριας άριστα επιπλωμένο
1 Κυλικείο
1 Γραφείο Δασκάλων
2 αίθουσες αποδυτήριων με ντους και τουαλέτες
τουαλέτες μαθητών και δασκάλων εντός του διδακτηρίου

Ο αύλειος χώρος είναι καλαίσθητος και μεγάλος, με γήπεδο μπάσκετ. Επίσης υπάρχει και σχολικός κήπος άριστα διαμορφωμένος, 350 τ.μ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ Μαθητές: 75 σε 6 τάξεις

Εκπαιδευτικοί .Διευθύντρια, 7 δάσκαλοι πρωινού κύκλου 1 δάσκαλος ολοήμερου και 4 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων

(Φυσικής Αγωγής , Αγγλικής Γλώσσας, Γαλλικής Γλώσσας, Μουσικής)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ

 

Το Δημοτικό Σχολείο Χάλκης λειτούργησε πριν από το 1881, χρονιά που απελευθερώθηκε η Θεσσαλία από τους Οθωμανούς. Η μόνη γραπτή μαρτυρία προέρχεται από το Δωρόθεο Σχολάριο, Μητροπολίτη Δημητριάδος, ο οποίος σένα πολυσέλιδο βιβλίο του ,εκτός των άλλων γράφει: «?Το Μαϊμούλι έχει και ένα αλληλοδιδακτικό σχολείο». Επίσης πληροφορίες για τη μετέπειτα λειτουργία του σχολείου μας δίνει και το σωζόμενο αρχείο του από το 1912 έως σήμερα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ

Πριν από το 1881, αφού υπήρχε η οικονομική δυνατότητα , η σχολική επιτροπή προσλάμβανε ως δάσκαλο κάποιον που γνώριζε λίγα ή πολλά γράμματα και ήταν σε θέση να εφοδιάζει τους νέους με τα στοιχειώδη: ανάγνωση, γραφή, και αριθμητικές πράξεις. Τα έξοδα λειτουργίας του σχολείου βάρυναν την εκκλησία και  τους κατοίκους. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα μετά το 1883 , ιδρύθηκε από το κράτος το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων και λίγο αργότερα το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων. Τα δύο σχολεία στεγάζονταν σε κτίρια της εκκλησίας και η μισθοδοσία των δασκάλων γίνονταν από το κράτος.

Το Παρθεναγωγείο

Το πρώτο διδακτήριο ανεγέρθηκε το 1901 με δαπάνες του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και στεγάστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων ( Παρθεναγωγείο Χάλκης). Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε έως το 1928 οπότε τα δύο σχολεία συγχωνεύτηκαν σε 3/τάξιο Δημοτικό Σχολείο.

Το διώροφο διδακτήριο

Το διώροφο διδακτήριο

Η ραγδαία  όμως αύξηση του αριθμού των μαθητών δημιούργησε πρόβλημα στέγασής τους. Έτσι το 1932 η κοινότητα Χάλκης ξεκίνησε την κατασκευή ενός διώροφου διδακτηρίου με τη συμβολή του κράτους κατά 50% στις δαπάνες.

Στα χρόνια της κατοχής υπολειτούργησε με ντόπιους δασκάλους, ενώ από το 1944 λειτουργεί απρόσκοπτα έως σήμερα. Το 1956 προήχθη σε 4/θέσιο , ενώ λειτουργούσε έτσι ανεπίσημα από το 1950.

Το διδακτήριο με έναν όροφο

 Με τους σεισμούς του 1956-57 το διώροφο διδακτήριο παρουσίασε σοβαρές ρωγμές και κρίθηκε ακατάλληλο. Έτσι ενώ οι μαθητές στεγάζονταν σε διάφορα ακατάλληλα κτίρια , άρχισε από μονάδα του στρατού η επισκευή του διδακτηρίου το οποίο στη συνέχεια λειτούργησε μόνο με έναν όροφο.

Το 1965 προήχθη σε 6/θέσιο , το 1970 υποβιβάστηκε σε 5/θέσιο, παρόλο που δε λειτούργησε ποτέ έτσι , επειδή τα έξοδά του 6ου δασκάλου καλύπτονταν από τη σχολική εφορεία, και από το 1978 έως σήμερα λειτουργεί ως 6/θέσιο. Το 1973 εγκαινιάστηκαν τρεις νέες αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες κάλυψαν τις στεγαστικές ανάγκες του σχολείου και εξάλειψαν τη διπλή βάρδια λειτουργίας.Το σχολικό έτος 1988-89 το Δημοτικό Σχολείο της Χάλκης στεγάζεται σε ένα νέο σύγχρονο και πανέμορφο διδακτήριο.

Άποψη του διδακτηρίου

Από την περίοδο 2000-20001 λειτουργεί ως ολοήμερο.

Από τα αρχεία του εκπ/κου Στυλιανού Τσιλιάκου

Κατηγορίες: Σχολείο Ετικέτες: .

Τα σχόλια έχουν κλείσει.