Μουσείο σιτηρών και αλεύρων – Έκθεση ετεροτοπίες – θεατρική παράσταση

Μουσείο σιτηρών και αλεύρων – Έκθεση ετεροτοπίες – θεατρική παράσταση

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 η  εκπ/κή επίσκεψη του σχολείου μας στη Λάρισα, η οποία περιλάμβανε  θεατρική παράσταση στο θέατρο Τεχνών και ξενάγηση στο μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων καθώς και στην εικαστική έκθεση Ετεροτοπίες.

Θέατρο τεχνών:

Μύλος του Παππά:

Το 1893, όταν λειτούργησε πρώτη φορά, ήταν ένας πρωτοποριακός για την εποχή ατμόμυλος. Σήμερα, έχει μετατραπεί σε ένα κέντρο πολιτισμού και πλέον φιλοξενεί και μουσείο.
Πρόκειται για τον Μύλο του Παππά, κομμάτι της ιστορίας της Λάρισας, που είχαν ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Παππάς, μαζί με τους συνεργάτες του, Κωνσταντίνο Σκαλιώρα και Χρήστο Δημητριάδη. Αποτέλεσε τον κύριο τροφοδότη αλεύρου ολόκληρης της Θεσσαλίας, μέχρι και το τέλος της λειτουργίας του τη δεκαετία του 1980. Οχτώ χρόνια αργότερα ο δήμος Λάρισας αγόρασε το κτίριο, ενώ το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού σαν αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής βιομηχανικής εγκατάστασης του 20ου αιώνα.

Το 2002, εξαιτίας πυρκαγιάς, καταστράφηκαν μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων του Μύλου. Ο δήμος Λαρισαίων προχώρησε στην αποκατάσταση του κτιρίου και το μετέτρεψε σε κέντρο πολιτισμού.

Πλέον, στον παλιό βιομηχανικό αλευρόμυλο ξεκίνησε η λειτουργία ενός μουσείου με βασικό θέμα το σιτάρι και το αλεύρι. Στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων ο επισκέπτης αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαδικασία επεξεργασίας του σιταριού από την παραγωγή, τη συγκέντρωση έως την άλεση και την παραγωγή του αλεύρου.

Παρουσιάζονται η καλλιέργεια του σιταριού, ο τρόπος και η μέθοδος συλλογής και αποθήκευσής του με τα παραδοσιακά μέσα, το αλεύρι και το δρεπάνι μέχρι τις σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

Επίσης, στις θεματικές του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με τη διαδικασία της επεξεργασίας του σιταριού και την άλεσή του από τις μυλόπετρες έως τις μηχανές και τους σύγχρονους αλευρόμυλους. Κείμενα, φωτογραφίες και διαγράμματα που υπάρχουν στον χώρο βοηθούν τους επισκέπτες και τους εξηγούν τη λειτουργία του συγκεκριμένου αλευρόμυλου.

Στον χώρο υπάρχουν εκθέσεις μηχανημάτων ή τμημάτων μηχανών που σώθηκαν από το παλιό εργοστάσιο του Μύλου του Παππά μετά την πυρκαγιά του 2002. Επίσης στο χώρο υπάρχει παρουσίαση με φωτογραφίες καλλιεργειών σιταριού στις διάφορες εποχές του χρόνου στον θεσσαλικό κάμπο. Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες των παλιών μηχανημάτων στις παλιές θέσεις τους με επεξήγηση του ρόλου και τρόπου λειτουργίας τους.

 

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Επισκέψεις.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.